Респираторният синцитиален вирус (RSV) е най-честата причина за респираторни инфекции при деца. RSV причинява инфекция на белите дробове и дихателните пътища.

Ако детето ви има RSV, те ще показват симптоми, подобни на настинка, включително хрема, кашлица и треска. Най-често лечението ще включва почивка у дома и редовно пиене на малко количество течности.

Трябва да посетите лекар, ако детето ви има висока температура, ако носът му е пълен със слуз и изпитва затруднения с храненето или пиенето, или ако започне да кашля слуз. Ако детето ви се дехидратира, също е важно да го заведете на лекар.

Ще трябва да се обадите на линейка на 000, ако те получат някой от следните симптоми:

 • имате проблеми с дишането
  започнете да посинявате
  започнете да дишате много бързо

Трудно е да се спре разпространението на RSV, но практикуването на добра хигиена е много важно за намаляване на риска. Важно е да насърчавате задълбоченото миене на ръцете и да не позволявате на децата да споделят напитки, прибори за хранене или играчки. Вашето дете трябва да си мие ръцете всеки път, когато си духа носа, за да предотврати разпространението на микробите.

Ушни инфекции

Ушните инфекции са често срещани при малки деца и често се решават сами в рамките на седмица или две. Те могат да причинят ушна болка и временна загуба на слуха. Инфекциите на средното и външното ухо са често срещани при децата и се причиняват или от бактерии, или от вируси.

Трябва да заведете детето си на лекар, ако детето ви боли много, ако симптомите не се подобрят или ако от ухото му идва гной или течност.

Кралският австралийски колеж на общопрактикуващите лекари (RACGP) препоръчва да не се използват антибиотици за лечение на инфекции на средното ухо при деца, които не са местни, на възраст между 2-12 години, освен ако няма признаци, че детето е общо неразположено.

За да намалите риска детето ви да получи ушна инфекция, важно е детето ви никога да не слага нищо в ушите си, дори ако се чувства блокирано. Те не трябва да използват капки за уши, освен ако не са предписани от лекар или не са препоръчани от фармацевт.

Гастроентерит

Гастроентеритът (гастро) е инфекция на червата, която причинява възпаление на стомаха и червата. Това води до диария и понякога повръщане. Повръщането може да спре бързо, но диарията може да продължи до 10 дни. Гастроентеритът може да бъде причинен от много различни микроби, въпреки че най-честата причина е вирусна или бактериална инфекция.

Ако детето ви има гастроентерит, то може да изпита следните симптоми:

 • Гадене
  главоболие
  повръщане през първите 24 до 48 часа
  липса на апетит
  болки в стомаха
  висока температура

Повечето деца с гастроентерит могат да бъдат лекувани у дома, като основното лечение е много течности. Бебетата на възраст под 6 месеца винаги трябва да бъдат посещавани от лекар, ако имат стомашна недостатъчност. Децата не трябва да се връщат в училище до 48 часа след последния епизод на диария или повръщане.

За да предотвратите гастроентерит, важно е да измиете добре ръцете си след използване на банята или смяна на пелени и преди боравене с храна.