Чести детски заболявания и тяхното лечение

Всички деца заслужават висококачествена медицинска помощ. Като родител е важно да сте наясно с най-актуалните насоки за лечение, за да сте сигурни, че детето ви получава възможно най-добрите грижи.

Следващата информация от Американската академия по педиатрия (AAP) изброява някои от най-често срещаните детски заболявания и одобрените от тях лечения. Обсъдените тук лечения се основават на научни доказателства и най-добри практики. Въпреки това може да има причини, поради които вашият педиатър има различни препоръки за вашето дете, особено ако детето ви има продължаващо медицинско състояние или алергия. Вашият педиатър ще обсъди с вас всякакви вариации в лечението. Ако имате някакви въпроси относно подходящите грижи за вашето дете, моля, обсъдете ги с вашия педиатър.

Възпалено гърло

Болките в гърлото са често срещани при децата и могат да бъдат болезнени. Въпреки това, възпалено гърло, причинено от вирус, не се нуждае от антибиотици. В тези случаи не се изисква специфично лекарство и детето ви трябва да се оправи след седем до десет дни. В други случаи, възпалено гърло може да бъде причинено от инфекция, наречена стрептококов (стрептокок в гърлото).

Стрептококът не може да бъде точно диагностициран само с поглед към гърлото. За потвърждаване на диагнозата стрептокок е необходим лабораторен тест или бърз тест за стрептокок в офиса, който включва бърз тампон от гърлото. Ако е положителен за стрептокок, вашият педиатър ще предпише антибиотик. Много е важно детето ви да приема антибиотика през целия курс, както е предписано, дори ако симптомите се подобрят или изчезнат. Стероидните лекарства (като преднизон) не са подходящо лечение за повечето случаи на възпалено гърло.

Бебетата и прохождащите деца рядко се разболяват от стрептокок в гърлото, но е по-вероятно да се заразят от стрептококови бактерии, ако са на грижи за деца или ако по-възрастният брат или сестра има заболяване. Въпреки че стрептококът се разпространява главно чрез кашлица и кихане, детето ви също може да го получи, като докосне играчка, с която е играло заразено дете.

Вижте разликата между възпалено гърло, стрептокок и тонзилит и кога възпалено гърло е по-сериозна инфекция.

Ушна болка

Болката в ухото е често срещана при децата и може да има много причини – включително инфекция на ухото (отит на средното ухо), ухо на плувец (инфекция на кожата в ушния канал), натиск от настинка или инфекция на синусите, болка в зъбите, излъчваща челюстта до ухото , и други. . За да разберете разликата, вашият педиатър ще трябва да изследва ухото на детето ви. Всъщност прегледът в офиса все още е най-добрият начин за вашия педиатър да постави точна диагноза. Ако болката в ухото на детето ви е придружена от висока температура, засяга и двете уши или ако детето ви има други признаци на заболяване, вашият педиатър може да реши, че антибиотикът е най-доброто лечение.

Амоксицилинът е предпочитаният антибиотик при инфекции на средното ухо – освен когато има алергия към пеницилин или хронични или рецидивиращи инфекции.

Много истински ушни инфекции се причиняват от вируси и не изискват антибиотици. Ако вашият педиатър подозира, че инфекцията на ухото на вашето дете може да е от вирус, той или тя ще поговори с вас за най-добрите начини за облекчаване на болката в ухото на вашето дете, докато вирусът протича по своя път.

Вижте информация за инфекции на ушите, инфекции на средното ухо и инфекции на вашето дете и уши.

Инфекция на пикочните пътища

Инфекции на пикочния мехур, наричани още инфекции на пикочните пътища или UTI, се появяват, когато бактериите се натрупват в пикочните пътища. ИПП може да се намери при деца от ранна детска възраст до тийнейджърска възраст и до зряла възраст. Симптомите на ИМП включват болка или парене по време на уриниране, необходимост от често или спешно уриниране, мокри мокри или злополуки от дете, което знае да използва тоалетната, болки в корема или болки в страни или гърба.

Лекарят на вашето дете ще се нуждае от проба от урина, за да направи тест за ИМП, преди да определи лечението. Вашият лекар може да коригира лечението в зависимост от това кои бактерии се намират в урината на детето ви.

Вижте Откриване на инфекции на пикочните пътища.

Кожна инфекция

При повечето деца с кожни инфекции може да е необходим кожен тест (посявка или тампон), за да се определи най-подходящото лечение. Кажете на Вашия лекар, ако детето ви е имало анамнеза за MRSA, стафилококова инфекция или други устойчиви бактерии или ако е било изложено на други членове на семейството или контакти с резистентни бактерии.

Вижте циреи, абсцес и целулит и съвети за лечение на вируси, гъбички и паразити.