17 практични и лесни здравни съвета за деца

За да гарантират, че децата им са здрави и активни, родителите непрекъснато търсят здравни съвети за деца. Елементите, които влияят върху здравето на детето, включват неговата диета, ниво на хидратация, режим на сън, лична хигиена и ниво на физическа активност. Родителите могат да помогнат на децата, за които може да е трудно да се уверят, че следват всички тези насоки самостоятелно.

Децата, които водят здравословен начин на живот, създават солидна основа за продължаващо отлично здраве. Тъй като децата обикновено имитират това, което виждат, родителите трябва да дадат добър пример.

Продължете да четете, докато представяме списък с препоръки за здравето на децата.

Здравословни съвети за деца

1. Консумиране на малко захар

Американската академия по педиатрия изчислява, че 17% от дневния прием на храна и напитки на детето е захар. Децата, които консумират повече от 10% от дневните си калории от добавена захар, са по-склонни да развият висок холестерол и други здравословни проблеми. Възможни са и дългосрочни проблеми със зъбите.

Избягването на храни с високо съдържание на захар е от решаващо значение; вместо това се съсредоточете върху предоставянето на здравословни възможности на младежа като плодове, зеленчуци, кълнове, салата и ръчно изработени сладкиши.

2. Пийте много вода

Нашето тяло съдържа значителна част от водата. Водата също служи за няколко биологични цели, включително елиминиране на отпадъци, смазване на ставите и защита на деликатни тъкани като гръбначния мозък.

Консумирането на достатъчно вода помага на тялото да остане хидратирано, регулира телесната температура и дори може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми като запек и камъни в бъбреците. Експертите съветват да се пият приблизително два литра вода всеки ден за деца над осем. Количеството може да се различава в зависимост от околната температура и нивото на физическа активност. Научете вашето дете да пие вода винаги, когато е жадно, вместо друга напитка. Това е ясна насока.

3. Проверете напитките

Високото съдържание на захар и други вещества, открити в газираните напитки и плодовите сокове с добавена захар, могат да бъдат вредни за общото здраве. Содата съдържа много фосфати, които може да са лоши за здравето на костите, според Harvard T.H. Училище по обществено здраве Чан.

Вместо това сервирайте на вашето дете здравословни напитки като сода или плодови сокове, които са богати на захар. Кокосова вода, нискомаслено, обогатено краве мляко и домашно приготвена лимонада са здравословни заместители. Освен това можете да накарате детето си да консумира цели плодове, а не плодов сок.

4. Пренебрегвайте принципа “чиста чиния”.

Налагали ли сте някога политика за чиста чиния? Ако е така, време е да коригирате правилата. Децата често ядат в отговор на чувството си за глад и ситост. Дете, което е накарано да чисти чинията си, може да преяде. Освен това родителите, които дават на децата си десерт или друга вкусна храна като награда за изчистване на листата, може неволно да ги насърчат да формират лоши хранителни навици.

5. Периодични десерти

От време на време може да се насладите на десерти, но те трябва да се сервират оскъдно. От решаващо значение е да поддържате приема на захар на здравословно ниво. Бонбоните и шоколадът са популярни подаръци от родители и настойници, за да покажат любовта си. Поддържайте това поведение нередовно и ограничено до специални дни като рождени дни.

Няколко естествено сладки храни могат да бъдат питателни заместители, ако вашето дете има сладко. Банани, сладки картофи, манго, ябълки с крем и кокосово мляко са естествено сладки храни, които можете да използвате за приготвяне на десерти.

6. Здравословна диета

Децата се нуждаят от подходящо съотношение на протеини, витамини, мастни киселини, минерали и въглехидрати за здравословен растеж. Всяко хранене може да бъде балансирано чрез включване на подходящи пропорции от храни, които доставят всички необходими хранителни вещества.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията предлагат следните критични предложения за балансирана диета.

Има пет групи храни: зърнени храни, млечни продукти, плодове, зеленчуци и храни с високо съдържание на протеини. Сервирайте балансирано количество храна от всяка категория храни на всяко хранене.

7. Редовно хранене

В зависимост от предпочитанията на вашето дете, можете да разделите трите дневни хранения на няколко малки порции или порции. Този подход може да бъде полезен, ако детето е придирчиво към храната си. На равни интервали разделяйте храната на малки порции.

8. Повече зеленчуци и плодове

Фибрите, витамините и минералите, открити в плодовете и зеленчуците, са жизненоважни за имунната система и здравето на органите. Децата обикновено избягват консумацията на плодове и зеленчуци. Все пак има начини да помогнете на детето си да получи препоръчителния дневен прием на плодове и зеленчуци.

9. Достатъчно сън

Както за физическото, така и за емоционалното здраве, сънят е от решаващо значение. Тялото укрепва защитните си сили и се възстановява, докато спите. За да процъфтява едно дете, то трябва да спи много. В резултат на това се уверете, че вашето дете получава достатъчно сън всяка вечер.

Тийнейджърите на възраст между 13 и 18 години се нуждаят от 8 до 10 часа сън на нощ, докато децата на възраст между шест и дванадесет години се нуждаят от девет до дванадесет. Създайте график за изключване на осветлението

всяка вечер по едно и също време. След няколко часа използване на екрана избягвайте да си лягате. Ако детето ви се бори да заспи, опитайте да създадете успокояваща рутина преди лягане, която включва дейности като четене или музика за определен период от време.

10. Обичайните домашни правила

Децата имитират и възприемат поведението на своите родители и братя и сестри. В резултат на това е изключително важно да създадем добри примери у дома. Уверете се, че всички в семейството се подчиняват на едни и същи правила без никакви изключения. Например, решете конкретен час, в който всички да си легнат.

Универсалните насоки за всеки укрепват здравословните навици на децата. Тъй като детето вижда, че техните родители и братя и сестри се придържат към едни и същи правила, е по-малко вероятно да ги пренебрегнат.