20 здравословни предложения за деца

Родителите могат да предпазят децата си от различни заболявания и без медицинско образование. Всичко, от което децата се нуждаят за оптимално здраве и фитнес, са много любов, разбиране, питателна храна и прилични навици за чистота. Най-доброто време да научите децата на здравословни навици е през цялото им детство. За да поддържате младите хора здрави и във форма, следвайте тези прости здравни съвети, предоставени от д-р Шилпа Митал, диетолог, диетичен консултант и основател на Nutrilife Health Management.

Никога не позволявайте на децата си да пропускат да ядат здравословни ястия!

Най-добре би било да не оставяте децата си да избират какво ще ядат за вечеря. Според д-р Шилпа родителите трябва да избират храната, която купуват и предлагат. Вашите деца ще молят за шоколадови бонбони и бързо хранене, но не се поддават на техните искания.

Децата ви няма да си легнат без да ядат, защото ще ядат всичко, което има в хладилника – приемливо е да давате на децата предпочитаната от тях закуска веднъж седмично, но не всеки ден.

Позволете на детето си да се наслаждава на храната.

Уверете се, че вашето дете винаги оценява храната. Направете храненето забавно за вашето дете. Според д-р Шилпа времето за хранене може да бъде по-приятно, като се избират различни гарнитури и препарати всеки ден. Можете също така да помолите детето си да идентифицира различни плодове и зеленчуци или храни на масата.

Най-важното хранене за деня е закуската.

Винаги настоявайте децата си да имат питателна закуска. Вашето дете се нуждае от пълноценна храна, за да бъде активно и да внимава в клас след спокоен нощен сън. Тъй като детето ви няма да е толкова гладно до обяд, училищната им работа също ще се подобри. Закуската е най-добре да се сервира с мляко и купа зърнени храни.

Научете ги да мият ръцете си често.

Храненето без измиване на ръцете е най-бързият начин вашето дете да се разболее. Според д-р Шилпа, когато детето ви играе или докосне нещо, микробите се прехвърлят от този предмет през ръцете и в устата.

Затова постоянно учете децата си да мият ръцете си, за да предотвратите често здравословни проблеми. Освен това кажете на децата да не гризат ноктите си и да не слагат ръцете си в устата си.

Упражнението също е от решаващо значение.

Колкото е възможно по-рано, да речем до 5-6-годишна възраст, внушете на децата си здравословни навици за упражнения. Вместо това, 10-15 минути упражнения като разтягане или бързо ходене трябва да бъдат въведени всеки ден. Не се препоръчват тренировки с големи тежести. Децата трябва да бъдат насърчавани да участват в плуване, колоездене и скачане на въже.

Оставете децата да си приготвят обяда.

Научете децата си да не обядват в училище с никой друг. Според д-р Шилпа споделянето на обеди е най-типичният метод за разпространение на болести. Освен това тя подчертава, че освен родителите, училищните администратори трябва да поставят изискване децата да не споделят обяда с други деца.

Не принуждавайте детето си.

Уверете се, че детето ви яде достатъчно, ако е гладно. Дори не се опитвайте да използвате храната като стимул, за да го накарате да почисти чинията си. В резултат на това той просто ще се разочарова или ще се бори да завърши храненето. Вместо това давайте на детето си малки количества и го оставете да поиска допълнителна храна, ако желае самостоятелно.

Направете упражненията приятни.

Да накарате децата си да спортуват всеки ден може да бъде трудно. Затова избягвайте да се придържате към традиционните методи за упражнения като стречинг. Има и други приятни форми на упражнения извън стречинг и упражнения, като танци, градинарство и баскетбол. Изберете дейност, която вашето дете харесва, а не такава, която вие искате.

Значението на съня за вашето дете

Д-р Шилпа твърди, че достатъчното сън е най-важният проблем за децата. Вашето малко дете трябва да получава поне 10 до 11 часа здрав сън всяка вечер.

Липсата на сън увеличава вероятността детето ви да кима на бюрото си, да обръща по-малко внимание в час и да се връща у дома уморено и раздразнително. Освен това, последователният график за сън гарантира, че вашето дете ще има известно време на спокойствие, без да гледа телевизия преди лягане.

Не трябва да имате големи ученически раници.

Животът на един ученик се върти най-вече около ученическия му багаж. Родителите трябва да изберат голяма чанта с подплатени презрамки и подплатен гръб, когато купуват ученическа чанта.

Тежката чанта ще натовари гърба на детето ви, така че нека е лека. Дръжте по-тежки стоки в средата на чантата, когато я опаковате; чантата не трябва да тежи повече от 10% до 15% от телесното тегло на вашето дете. И за да предотвратите разтягане на мускулите, уверете се, че децата ви носят товара на двете рамене.

Уговорете час при лекар предварително, за да избегнете проблеми.

Уверете се, че вашето дете ходи често на зъболекар и педиатър. Според д-р Шилпа най-честата грижа на децата е кариесът, който е много вреден, защото по-късно може да развие мозъчни или кръвни заболявания. Ето защо, за да предотвратите бъркотия, посетете педиатър и зъболекар, за да избегнете сериозни проблеми.

Балансираната диета ще ви помогне да сте здрави.

Дайте на вашето дете отлична, добре балансирана диета, която да следва. За психическото и физическото здраве на детето храни като плодове, омега-3 мазна сьомга и зелени листни зеленчуци са полезни. Вашето дете не трябва да е с наднормено тегло или прекалено слабо. Можете да направите всичко това, когато вашето дете вечеря със семейството и телевизорът е изключен.

Водата е от съществено значение.

Водата е също толкова важна за здравословния начин на живот на детето, колкото и питателната храна. Децата трябва да бъдат насърчавани от родителите си да консумират от 5 до 9 чаши филтрирана вода всеки ден. Вашето дете не трябва да пие напитки по време на хранене, за да предотврати стомашни проблеми. Реално между храненията пийте вода или билков чай.

Протокол за кашляне и кихане

Научете децата си как да кихат правилно, за да предотвратят разпространението на микроби. Научете децата си да кихат или кашлят в лакътя или кърпичка. Помолете ги да избягват да използват ръцете си и незабавно да изхвърлят кърпичката.

Имунизирайте вашето дете.

Ваксинациите на вашето дете ще му помогнат да предотврати няколко заболявания. Трябва да се ваксинират както изключително малките, така и много възрастните деца. Моля, консултирайте се с вашия лекар, за да определите най-добрия имунизационен план за вашето дете, като се има предвид неговата възраст, здравословно състояние и възможности за ваксина.

Опитайте се да не споделяте лични вещи с децата си.

За да предотвратите разпространението на микроби, поставете лични вещи за всеки член на семейството, като бръсначи, кърпи, нокторезачки и ножици. Научете децата си как да използват вещите си и защо споделянето им може да бъде проблематично. Научете децата на стойността на поддържането на чистотата на техните обувки, униформа и лични вещи.

Не е добре да използвате прекалено много компютъра и телевизора.

Насърчавайте детето си да участва и да участва в дейности освен гледане на телевизия и използване на компютър. Ограничете времето пред екрана, за да насърчите детето си да бъде активно и да намалите шанса за натрупване на телесни мазнини. Вашето дете не само ще бъде здраво, но и защитено от неблагоприятните ефекти на екрана.

Важно е да поддържате добро орално здраве.

Научете децата си да използват отлична паста за зъби с флуорид поне два пъти дневно, за да поддържат добро здраве на зъбите. Помолете вашето дете да се въздържа от лека закуска през целия ден и да яде каквото и да било след почистване на зъбите през нощта.

Всяка работа и никаква игра правят вашето дете (или дете) скучно.
Моля, насърчете детето си да играе и да тича наоколо, преди да започне домашните си. Играта повече ще подобри шансовете им да получат добри оценки и да останат активни в по-късен живот.

Слънчева светлина трябва да се даде на вашето дете.

За да бъде вашето дете здраво и във форма, осигурете му достатъчно слънчева светлина. Най-ефективният естествен антимикробен агент е слънчевата светлина. С достатъчно слънчева светлина костите на вашето дете ще станат по-здрави и ще бъдат защитени от остеопороза по-късно в живота. Слънчевата светлина може да подобри имунната система на вашето дете, да намали телесните мазнини и да превърне холестерола във витамин D.