Десет основни грижи за здравето на децата

Родителите се тревожат много за здравето и благосъстоянието на децата си, от тормоза до злоупотребата с наркотици до тийнейджърската бременност. Националното проучване на детското здраве на C.S. Mott Children’s Hospital разпита родители в Съединените щати за най-големите опасения за здравето на техните деца за девета поредна година.

Ето топ 10 списъка.

1. Напълняване в детството

Детското затлъстяване е риск №1 за здравето на децата за третата година. Въпреки скорошния спад в заболеваемостта сред децата в предучилищна възраст, затлъстяването все още е сериозен проблем в САЩ. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на възраст между 2 и 19 години около 17% от децата и юношите са със затлъстяване.

Децата, които страдат от затлъстяване, са по-склонни да развият сериозни заболявания като сърдечни заболявания, диабет тип 2, няколко вида рак, костни и ставни заболявания, сънна апнея и проблеми с психичното здраве като депресия.

2. Тормоз

За втора година тормозът е класиран като второ най-голямо безпокойство. Националната образователна асоциация изчислява, че 160 000 ученици пропускат училище всеки ден поради тормоз.

Родителите трябва да се тревожат, тъй като проучванията свързват тормоза с по-висок риск от психологически проблеми като депресия, тревожни разстройства и суицидни мисли в по-късен живот.

3. Употреба на наркотици

Злоупотребата с наркотици завършва първите три опасения за здравето в проучването за втора поредна година.

Въпреки това, най-новите данни от Националния институт за злоупотреба с наркотици (NIDA) сочат тенденция в правилната посока. В Съединените щати има спад в употребата на алкохол, цигари, болкоуспокояващи, отпускани с рецепта, инхаланти и синтетични наркотици от 2013 г. до 2014 г. Въпреки това няма промяна в употребата на марихуана.

4. Онлайн сигурност

Притесненията относно безопасността в интернет нарастват. В списъка с водещи здравни проблеми той се издигна от осмо място в проучването от 2014 г. до четвърто място. Според експертите това отразява нарастващото използване на технологии, като например мобилни телефони, които могат да изложат децата и тийнейджърите на рискове като хищници и кибертормоз.

Директорът на National Poll on Children’s Health, д-р Матю М. Дейвис, заяви в изявление: „Ние открихме, че докато обществеността може да идентифицира ползите за днешната развиваща се медийна среда, независимо дали чрез мобилни телефони или други технологии, мнозина също възприемат опасности, които могат уязвими млади хора“.

5. Неглижиране и малтретиране на деца

Като цяло проучването разкрива, че опасенията за здравето на децата класират малтретирането и пренебрегването на деца на пето място. Въпреки това, имаше някои вариации по расова група, като малтретирането и пренебрегването на деца бяха оценени като третата най-важна грижа за здравето от латиноамериканските участници.

Според Дейвис „открихме постоянна и постоянна загриженост за малтретирането и пренебрегването на деца, откакто започнахме да проследяваме как обществеността оценява загрижеността за детското здраве преди почти десет години. Трябва да продължим да полагаме усилия в тази област по отношение на медицинското лечение, инициативите за обществено здраве и развитие на здравната политика.

6. Секстинг

Секстингът, изпращането или получаването на текстови съобщения и изображения с явен сексуален характер, се издигна до върха на тревогите на хората през последните месеци. Sexting беше класиран на номер 13 в списъка през 2014 г.; в момента е на номер 6. Подобно на безопасността в интернет, това увеличение може да е свързано с притеснения относно нарастващата наличност и използване на технологии като смартфони, според Дейвис.

Според проучване от 2014 г. средните ученици, които правят секс, са по-склонни от тези, които не участват в опасни дейности, като сексуална активност. Допълнително свързани с практиката са деца, които страдат от ниско самочувствие в цялата нация и дори се самоубиват, след като снимките им са били разпространени сред връстници.

7. Употреба на тютюн и пушене

Пушенето и употребата на тютюн, които са постоянни в списъка, спаднаха тази година от четвъртото на седмото най-голямо безпокойство. Това може да се дължи на неотдавнашния спад в пушенето от непълнолетни и на употребата на тютюн.

Въпреки това Националният институт за злоупотреба с наркотици предупреждава, че електронните цигари, тествани за първи път през 2014 г., стават все по-харесвани сред тийнейджърите. Въпреки че никотинът в електронните цигари се вдишва като пара, а не като се пуши, лекарите предупреждават да не се използват електронни цигари от деца и тийнейджъри, тъй като ефектите му върху здравето все още не са напълно разбрани.

8. Училищна агресия

Тази година насилието в училище падна от петото най-важно притеснение до осмо място в списъка. Въпреки че много хора биха могли да приравнят насилието в училище с най-лошия сценарий на училищни стрелби, които често правят новинарски заглавия, различни действия, включително блъскане, блъскане и нападение със или без оръжие, попадат в тази категория.

CDC съобщава, че въпреки че смъртните случаи, свързани с насилие в училище, са необичайни, много млади хора получават наранявания като ожулвания, натъртвания, счупени кости и травма на главата.

9. Бременност сред тийнейджърите

Въпреки неотдавнашния спад в раждаемостта на тийнейджърите, бременността на тийнейджърите все още е сериозен проблем за възрастните в

Съединени щати. Броят на децата, родени от майки в тази възрастова група в Съединените щати през 2013 г., е 273 105, което е рекордно ниско ниво и представлява 10% намаление спрямо предходната година.

Родителите все пак трябва да са загрижени, тъй като процентът на отпадане от средно училище сред момичетата е значително повлиян от бременността и раждането. Според CDC децата на майки тийнейджъри също са по-склонни да имат по-лоши академични резултати, повече здравословни проблеми, да преживеят лишаване от свобода като юноши, да раждат като тийнейджъри и да се сблъскат с безработица като млади възрастни.

10. Безпокойство

Последните топ 10 здравословни проблема за децата са стресът и затлъстяването. Стресът е нарастващ проблем за децата и тийнейджърите в днешното забързано и жестоко общество. Всъщност, според доклад от 2014 г., американските деца са под по-голям стрес от възрастните.

Стресът може да причини различни здравословни проблеми, като проблеми със съня, смущения в моделите на хранене и проблеми с фокусирането в клас.