10 типични детски болести

Ако сте родител, несъмнено сте запознати с предизвикателствата на грижата за болно дете. За щастие повечето от тези заболявания не са тежки, въпреки че много от тях са неприятни. Все пак трябва да сте запознати с най-честите заболявания, от които детето ви може да се зарази.

Често срещани детски състояния

1. Студено, Общо

Фактът, че обикновената настинка е една от най-разпространените инфекции сред децата, не е неочакван. Настинките се причиняват от вируси, които се предават лесно в места, където хората са близо един до друг. Въпреки че няма известно лечение за обикновена настинка, симптоми като треска, мускулни болки и главоболие могат да бъдат управлявани с лекарства без рецепта като ацетаминофен или ибупрофен.

2. заразени уши

Някои от най-типичните детски заболявания са ушните инфекции. Американската академия по педиатрия (AAP) твърди, че децата са по-склонни от възрастните да имат ушни инфекции. Бактериалните или вирусните инфекции могат да доведат до ушни инфекции. Сред симптомите са болка в ушите, треска, възбуда, проблеми със съня и дърпане на ушите.

3. Грип

Грипът, по-често наричан грип, е вирус, който се разпространява бързо при кашляне и кихане от болните. Треска, втрисане, възпалено гърло, изтощение, болки в тялото и умора са някои от симптомите на това типично младежко заболяване. Повечето случаи могат да се лекуват у дома чрез приемане на лекарства, пиене на вода и почивка.

Гарантирането, че всеки има противогрипна ваксина всяка година, може да намали вероятността вие или вашите деца да се заразите с болестта. Това не е гаранция, че няма да се разболеете, но ваксината срещу грип може да намали шансовете ви да наемете най-често срещаните щамове. И ако се заразите с грип, това може да намали интензивността и продължителността на вашите симптоми.

4. Бронхит

Когато дихателните пътища в белите дробове се разширят и образуват слуз, това се нарича бронхит. Кашлица, болка в гърдите, умора, главоболие, телесни болки и болки в гърлото са причинени от това. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повечето бронхитни инфекции се причиняват от вирус, който често следва инфекция на горните дихателни пътища.

5. RSV

Широко разпространената детска болест, известна като респираторен синцитиален вирус (RSV), засяга дихателната система. Повечето деца и възрастни, които се заразяват, изпитват умерени симптоми, подобни на настинка, като треска, кашлица, хрема и кихане. Въпреки това, може да бъде по-опасно при малки бебета и по-възрастни индивиди. От него може да възникне възпаление на дихателните пътища и пневмония.

6. Инфекция с ръка, крак и уста

Въпреки че са силно заразни, болестите на ръцете, краката и устата (HMFD) обикновено не са много сериозни. Според CDC най-често засяга новородени и деца под петгодишна възраст. Възрастни и по-големи деца обаче могат да се заразят. Кожен обрив, треска, рани в устата и грипоподобни симптоми са сред симптомите.

7. Конюнктивит

По-популярното (и описателно) име за конюнктивит е “розово око”, а симптомите на розово око включват зачервяване, секреция, сърбеж и подуване на едното или двете очи. Съществуват множество причини, но вирус или бактерия, които навлизат в окото, причиняват разпространението на конюнктивита. Педиатърът може да използва капки за очи или антибиотичен мехлем за лечение на розови очи.

8. Гастроентерит

Стомашният грип е другото име на гастроентерита, но грипът изобщо не е това, което е. Но се причинява от вирус, който се разпространява бързо, точно като грипа. Симптомите са гадене, повръщане и диария. Симптомите често изчезват след няколко дни и най-добрата терапия е почивка и прием на течности, за да се предотврати дехидратация, причинена от повръщане и диария.

9. Синузит

Медицинската дума за инфекция на синусите е синузит. Причинява се от натрупване на течност в синусите, което позволява растежа на бактерии и вируси. Вирусните инфекции са водещата причина за синузит. Някои симптоми включват хрема или запушен нос, главоболие, натиск или болка в лицето, постназално капене (слуз, стичаща се в гърлото), възпалено гърло, кашлица и лош дъх.

10. инфекция на гърлото

Бактерия, наречена Streptococcus pyogenes, която навлиза в носа и гърлото, причинява стрептокок в гърлото. Това води до болки в стомаха, треска, подути сливици и възпалено гърло. За да си направите тест за стрептокок и да получите антибиотично лечение, детето ви трябва да посети педиатър, ако проявява тези симптоми.